Poslední menu pro mrtvého (1273 př. n. l.)

30. ledna 2008 v 18:15 | Martina |  ...z časopisů
Když tělo obávaného egyptského faraona Ramesse II. opouští po několika týdnech dílnu mumifikátorů, je jeho hrobka vyzdobena, jak se patří. Nejbližší úředníci vládce od Nilu připravují svému pánovi posmrtný jídelníček. Nutno podotknout, že mumie stojí a její duch několikrát denně musí jíst. Výběr pokrmů je opravdu pestrý. Na snídani porce kozí smetany s pečenými celozrnnými chlebíčky, plátky chlazeného telecího libového masa. V poledne lehká grilovaná holoubátka s datlovou nádivkou, hadí plátky naložené v lihu s vínem, hrstku kvašených černých oliv, pasta z cizrny smíchaná s drceným pouštním bramborem a dvě karafy falernského vína. K večeři prvního muže Egypta čeká pečínka z býčí šíje, šneci dušení v gazelím mléce. Skořicový čaj a dva talíře vychlazeného hroznového vína, plátek sladkého žlutohnědého melounu. Vše je každý den čerstvé po celý rok. Na své narozeniny dostává oblíbenou pochoutku: pečeného jestřába nadívaného živými slavíky. O chod stravování se stará chrámová kuchyně, čítající 30 kuchtíků a 12 pomocníků.
zdroj: Epocha
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama